top of page

Is het nu een dieet of niet??

Je hebt het waarschijnlijk al 100 keer gehoord: diëten zijn slecht voor je, je moet een 'verandering in levensstijl' starten want dat is veel gezonder. Maar laten we even een kat een kat noemen: een gezondere levensstijl VOELT WEL AAN ALS EEN DIEET als je er net mee begint!


Kunnen we met zijn allen alsjeblief even heel begripvol zijn naar elke moedige persoon onder deze lezers die een paar kilo's (of veel kilo's) wil vermageren?


Ik hoor het graag, dat het een nieuwe levensstijl moet worden. Uiteraard IS dat ook zo. Maar de weg daarnaartoe voelt veel moeilijker dan als je die healthy lifestyle al jaren gewoon bent.Iedere dieetgoeroe die zijn 'dieet' (ja, ik noem het gewoon even zo, shoot me) aanprijst alsof het geen dieet is, mist hierdoor duidelijk het inlevingsvermogen om in te schatten hoe het voelt voor iedereen die wil afkicken van die 3 blikjes cola per dag, die chocolaatjes bij de koffie, dat glaasje wijn bij het aperitief en die dubbele portie verse lasagne als die toch oh zo lekker is. Want ja, ik heb in beide kampen gezeten: van de mollige tiener die onderweg van school naar huis een zakje chips kocht (net zoals alle andere klasgenootjes trouwens, maar die werden daar dan blijkbaar niet dik van, zucht) naar de volwassen vrouw die al 20 jaar geniet van de healthy lifestyle die overal gepromoot wordt. En ja, NU is het geen dieet en NU vind ik het gemakkelijk om het vol te houden; gezond eten, van groenten en fruit smullen zoals op die typische reclamefotootjes, 2 liter water per dag drinken, met de glimlach op de crosstrainer staan sporten, enz.


Maar potverdekke (pardon my french), ik ben absoluut niet vergeten hoe moeilijk het soms was om die switch te maken. De switch van veel snoep naar weinig (ik zeg niet 'geen' snoep), van zetelhangen naar 4 keer per week eens deftig (en onelegant) zweten, van 90+ naar 60+ kilo's. Dat was... een dieet. En ik ben nog elke dag dankbaar dat ik een dieet heb gevolgd. Het heeft mijn leven OMGETOVERD.
Ik zou als afslankcoach in dit blogbericht ook kunnen preken over dat het allemaal 'gewoon' een gezonde levensstijl was, maar laten we wel wezen: het was een heel traject om hier te geraken. Een traject met vallen en opstaan. Met bloed, zweet en tranen. Oh de tranen... voor de kleerkast, in het pashokje, op reis, op een feestje (it's my party and I'll cry if I want to... and believe me I did). De verhalen zijn eindeloos. Gelukkig werd ik er niet van. Maar gelukkig was er wel een oplossing...


Laat ons zeggen dat er een hele transformatie gebeurd is. Zowel innerlijk als uiterlijk. En dat die transformatie gepaard is gegaan met pijntjes, mezelf tegenkomen en lastige veranderingen maken, is niet meer dan normaal. Dat is dan het stukje wat we 'dieet' noemen zeker?

Elke transformatie in het leven is doorgaans wat oncomfortabel. Maar weet je, die transformatie ging evengoed gepaard met veel lachen, vooruitgang vieren, herwonnen zelfvertrouwen and the sweet taste of success... laten we dat vooral niet vergeten. En het allerbelangrijkste: ik zou het zo opnieuw doen, daar is geen twijfel over mogelijk.


Wou je ooit al eens vermageren, diëten of ahum... gracieus zonder slag of stoot van levensstijl veranderen, knipoog knipoog? Ik begrijp het mocht dat niet altijd even gemakkelijk geweest zijn. Ik begrijp het als het niet altijd gelukt is, ook al werd het vaak afgeschilderd als een 'makkelijk vol te houden gezonde levensstijl'. Maar guess what... ik ben ook zeker dat die gezonde transformatie wel haalbaar is. Dat het je wél kan lukken, dat je òòk een succesverhaal kan schrijven, dat je je streefgewicht òòk haalt. Niet omdat het 'makkelijk' is, maar omdat het de moeite is.


En ja... wat een dieet is in het begin, is daarna een makkelijk vol te houden lifestyle.


Wil je graag dat ik of iemand uit team 'Maandag Begin Ik' jou helpt jouw streefgewicht te halen? Met veel plezier. We staan te popelen om mee jouw succesverhaal te mogen schrijven, of dat nu gracieus wordt of niet. We kennen de weg van te zwaar naar gezond en van 'dieet' naar gezonde levensstijl. Let's get the party started. Veel Liefs,


Elsje


238 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page